Otsi

Ajalugu

 Külalisteraamat (0)Uudiste arhiiv
Uudised puuduvad
 Külauudised (0)Uudiste arhiiv
Uudised puuduvad
Kilde Leedri küla ajaloost 

Leedri küla tekkis XIII sajandi lõpus Lümanda mõisa juurde. Kirjalikes allikates on seda esmakordselt mainitud 1522. aastal. Enne Liivi sõda oli Lümanda mõis Saare-Lääne piiskopile alluva Väike-Kihelkonna ametkonna keskus ja Leedri küla kuulus juba siis selle alla.
 
1928. a elas Leedris 177 inimest. Kui 1940. aastaks oli külas 44 suitsu (peret) 147 elanikuga, siis rannikukülade saatusele omaselt kujunesid laastavateks II Maailmasõja aegne ja –järgne periood sõja, küüditamiste ja põgenemiste tagajärjel. 1949. aastal loendati külas 117 inimest ning siitpeale on rahvaarv pidevalt olnud languses, ulatudes 1997.a 76 ja täna 61 inimeseni. Neist lapsi on 8, tööealisi 36 ja pensionäre 17. 1949 aprillis moodustati Leedri, Liiva ja Vahva külade baasil kolhoos „Õitsev Leedri”, mis 1963.a liitus Koidula kolhoosiga. 1969 eksisteeris praeguse valla aladel vaid üks suurmajand Lümanda sovhoos. Enamus Leedri küla inimesi töötasid sovhoosis kuni nõukogude aja lõpuni. 
Küla nimi on arvatavasti tulnud saksakeelsest sõnast Lethewer: liivaseljandik, kõnnumaa. Kuid eesti keeles on ka sõna leede ehk leetseljak, mis on merest tõusnud ja kogu aeg kasvav madal tasane maa, kus on väga toitainetevaene valkjashall mullakiht. Selline mullastik on Leedrile väga iseloomulik. Küla väljad on seetõttu väga päikesetundlikud ning vähegi kuumematel või vihmavaestel suvedel kõrbeb neil taimestik. Leedrit ümbritsevad heina-ja põllumaad, kuid tänu külasisesele kõrghaljastusele ei ole talud tormituultele eriti valla. 
 
Külarahvas on läbi aegade hoidnud kokku. Sageli toimusid talgud, ühistööd. Kui keegi jäi hätta tänu õnnetusele, tulekahjule, kui oli surm peres jne, siis mindi alati sellele perele appi.  Leedri pole küll mereäärne küla, kuid põlluharimise ja karjakasvatuse kõrval on tegeldud ka kalapüügiga, meie meeste paadid seisid Kuusnõmme lahe ääres.
 
Tänaseni on Leedri elujõuline küla. 27.november 2005.a läheb Leedri küla ajalukku, sest peale arupidamisi ja vaagimisi moodustati Leedri Küla Selts, mille kaudu toimub ühistöö korraldamine ning koordineerimine.



Leedri küla (Dorf Ledfer) 1855.a valmistatud Lümanda mõisa kaardil. 




 

Self guided audio tour app image